Ziele ruty należy stosować w problemach z przewodem pokarmowym, w dolegliwościach związanych z układem sercowo-naczyniowym, w chorobach układu moczowego oraz na zmiany skórne.
Ziele Ruty może łagodzić skurcze żołądka i jelit, redukować wzdęcia, poprawiać perystaltykę jelit i wspierać trawienie. Ruta działa żółciopędnie, co może pomóc w problemach z odpływem żółci. Ruta może wspomagać krążenie krwi i uszczelniać naczynia krwionośne, co potencjalnie zmniejsza ryzyko powstawania pajączków. Ziele Ruty może być również stosowane w postaci okładów do przyspieszenia gojenia się ran oraz w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
Rura pochodzi z południowo-wschodniej i wschodniej Europy, ale rozprzestrzeniła się również na afrykańskim wybrzeżu Morza Śródziemnego i w Europie Południowej. Obecnie w zasadzie występuję na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce jest rośliną uprawianą, ale również rośliną dziką. Ruta to zioło na trawienie, które pobudza układ pokarmowy, działa wiatropędnie, moczopędnie i żółciopędnie. Ziele Ruty wspomaga oczyszczanie organizmu z ksenobiotyków i produktów przemiany materii.
Producent: FARMVITSkładniki
Ziele Ruty.
Sposób użycia
1 łyżeczkę ziela ruty należy zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 20 minut, a następnie odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.