Informacje o popularnych ziołach, zdrowej żywności, suplementach diety, producentach zdrowej żywności oraz inne informacje znajdziesz u nas.
Ruta jest najczęściej rośliną uprawianą w ogrodzie, ale rośnie również dziko. Na nasze tereny przywędrowała prawdopodobnie z Krymu. Ma drobne żółte kwiaty oraz szarozielone liście. Jest mrozoodporna. Najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, osłoniętym od silnych wiatrów, kwitnie od maja do września.
Ziele ruty wzmacnia siły odpornościowe organizmu i przeciwdziała jego przedwczesnemu starzeniu się. Działa przeciwalergicznie i przeciwwysiękowo, zmniejsza objawy kataru siennego. Korzystnie wpływa na działanie systemu krążenia, obniża ciśnienie krwi i wzmocnia i rozszerza naczynia krwionośne. Ruta nazywana była żeńskim ziołem, zalecano jej stosowanie przede wszystkim w problemach natury kobiecej: w zaburzeniach miesiączkowani i bólach miesiączkowych – prawdopodobnie przez doskonałe działanie rozkurczowe. Ma silne działanie poronne – toteż odradza się jej użycie bez kontroli specjalisty/ki.
Jest lekiem na gorączkę (A. Fiszer za I. Gulgowskim). Chorym na febrę daje się herbatę z ryty (M. Radomski). Na biegunkę u dzieci, to pewny środek, gdy dzieci mają biegunkę, by nie ucierpiały. Weź korzeń z ruty i zawieś na szyi (M. Radomski). Na uporczywy stary kaszel weź napar z ruty, szałwii i kminku (M. Kwaśkiewicz). Przeciw słabości głowy: wymieszać wyciąg z ruty z octem winnym i wymyć w tym głowę, pomaga przy wszystkich zewnętrznych bólach głowy i wzmacnia ją (M. Kwaśkiewicz). Na kolkę w skład maści wchodziła ruta (M. Kwaśkiewicz). Na krótki oddech i zaparcia w płucach należy zrobić ocet z ruty (M. Kwaśkiewicz).
Więcej informacji na temat innych roślin można przeczytać na stronie fundacji chlorofeel.
Źródło: fundacjachlorofeel.pl
Polecane produkty: Ruta ziele 50g FARMVIT