Część Produktów sprzedawanych w naszym sklepie posiada gwarancję producenta. W przypadku wykrycia wady w produkcie objętym gwarancją, należy skontaktować się z obsługą serwisu poprzez formularz kontaktowy lub bezpośrednio na adres e-mail wskazany na stronie kontakt lub bezpośrednio producentem reklamowanego produktu. Prosimy o zachowanie dowodu zakupu i oryginalnego opakowania aż do momentu zakończenia okresu gwarancyjnego - stanowią one podstawę do zgłaszania reklamacji.
Ziele Glistnika czyli Jaskółcze Ziele to gatunek byliny. Byliny to rośliny, które żyją dłużej niż dwa lata i odradzają się po zimie. Glistnik nazywany jest inaczej Jaskółczym Zielem, a nazwa ta ma związek z cyklem przyrodniczym. Glistnik ma długą tradycję zastosowań leczniczych. Preparaty z Glistnika działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodów żółciowych oraz żółciopędnie i żółciotwórczo, przeciwbakteryjnie, uspokajająco i przeciwbólowo w chorobach wątroby. Charakterystyczny sok mleczny z glistnika używany jest w lecznictwie ludowym jako lek skutecznie usuwający brodawki (kurzajki) na skórze. Ziele glistnika zaleca się stosować w chorobach wątroby i dróg żółciowych, w kolce jelitowej oraz na bóle menstruacyjne. Glistnik można stosować zewnętrznie przy problemach skórnych, także w nadżerkach szyjki macicy, zapaleniu pochwy i rzęsistkowicy.
Owocnia fasoli czyli strąk fasoli pozbawiony nasion, to składnik do produkcji ziół. Owocnia fasoli to zewnętrzna część strąka fasoli, czyli to, co zostaje po usunięciu zielonych nasion fasoli. Owocnia fasoli ma właściwości moczopędne czyli zwiększa produkcję moczu czyli usuwa nadmiar płynów z organizmu. Owocnia fasoli wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi i z tego powodu działa wspomagająco i wspiera leczenie cukrzycy zwłaszcza w jej początkowych stadiach.
Wiesiołek to roślina, która miedzy innymi stosowana jest w do wspomagania zdrowia w kosmetykach oraz jako dodatek do różnych dań oraz może być rośliną ozdobną i pożyteczną dla środowiska naturalnego. Wiesiołek nadaje się do uprawy na nieużytkach w celu zapewnienia pyłku pszczołom, które pożytkują na wiesiołku od lipca do późnej jesieni. Do spożycia stosuję się między innymi liście i korzenie wiesiołka dwuletniego. Nasiona wiesiołka są źródłem oleju wiesiołkowego zawierającego kwas γ-linolenowy. Olej z wiesiołka sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Po ugotowaniu jadalne są młode liście, pędy, zielone strąki oraz korzenie wiesiołka, które mają posmak pieprzu. Jadalne korzenie pokrojone na plasterki i przyprawione octem z oliwą mają przyjemny smak. Kwiaty wiesiołka można dodawać do sałatek.